Αξιοθέατα

Μπατσί

Μέχρι πριν από 120 χρόνια περίπου , το Μπάτσι ήταν ένα ψαροχώρι με λίγα σπίτια. Οι ψαράδες συνήθιζαν να ζουν στην ενδοχώρα, στα γύρω ορεινά χωριά. Ο μόνιμος πληθυσμός του Μπατσίου είναι περίπου 300, ανερχόμενοι όμως σε αρκετές χιλιάδες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Είναι το πιο τουριστικό μέρος του νησιού με εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Οι τουρίστες το προτιμούν επειδή οι περισσότερες δραστηριότητες και παραλίες είναι εδώ.

Άνδρος (Χώρα)

Η Χώρα είναι η σημερινή πρωτεύουσα και αποτελεί ένα πολιτιστικό κέντρο, προσφέροντας πολλά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης. Υπάρχουν καταστήματα, καφετέριες ,αναψυκτήρια, μουσεία, γραφικά δρομάκια και πανέμορφες εκκλησίες. Η Χώρα έχει κάτι να προσφέρει σε όλους. Πλαισιώνεται από δύο παραλίες, το Παραπόρτι και Νημποριό. Η χερσόνησος της Χώρας οδηγεί στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και μια αρχαία γέφυρα.

Γαύριο

Το Γαύριο είναι το κύριο λιμάνι του νησιού της Άνδρου. Παραμένει ένα ήσυχο χωριό μέχρι να φτάσει το φέρρυ, τότε ζωντανεύει με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, και στη συνέχεια επιστρέφει στην χαλαρή ατμόσφαιρα του αμέσως μόλις το φέρρυ φύγει. Εδώ φτάνουν πρώτα τα πλοία από τη Ραφήνα πριν προχωρήσουν στα γειτονικά νησιά Τήνο, Μύκονο και Σύρο. Υπάρχουν πολλές καλές ταβέρνες εδώ και είναι ευχάριστο να κάθεστε σε μια από τις καφετέριες και να παρακολουθείτε το πολυσύχναστο λιμάνι. Υπάρχουν καταστήματα με σουβενίρ από όπου μπορείτε να αγοράσετε το νόστιμο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται σε αυτόν τον τόπο. Υπάρχουν μερικά μπαρ στο Γαύριο, ενώ η ταβέρνα και η ντίσκο «marabout » είναι περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά για όσους θέλουν μια πιο ζωντανή βραδιά. Λίγο έξω από το Γαύριο είναι η παραλία του Αγίου Πέτρου και ο ομώνυμος πύργος. Στη συνέχεια είναι οι παραλίες χρυσές αμμουδιές και Κυπρί. Όλες τους αμμώδης με ταβέρνες σε κοντινή απόσταση. Πάνω από την έπαυλη του Κυπρί είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Στο παρελθόν ήταν ένα καταφύγιο για 1.000 μοναχούς, μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι στις αρχές του 1900 ενώ σήμερα υπάρχουν 2 μοναχές στην κατοικία. Είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες το πρωί και το απόγευμα.

Ο Όρμος Κορθίου

Το γαλήνιο ψαροχώρι του Κορθίου με την υπέροχη παραλία του είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πολλούς επισκέπτες. πιο ήσυχο από το Μπατσί αλλά με καλές ταβέρνες, καφετέριες και λίγα καταλύματα. Το κέντρο του χωριού είναι πεζοδρομημένο. Ο Όρμος Κορθίου είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για ιστιοσανίδα. Υπάρχουν δύο λαογραφικά μουσεία και ένα μουσείο χειροποίητου σκάφος.

Μένητες

Γνωστό για τις πηγές του, αυτό το χωριό είναι κατάφυτο και ελκυστικό, με πολύ καλά διατηρημένους κήπους και οπωρώνες. Κατά τη μυθολογία, εδώ ήταν η θέση του ναού του Διονύσου.

Παλαιόπολη

Λίγα χιλιόμετρα από το Μπατσί, στον κεντρικό δρόμο προς τη Χώρα είναι το χωριό της Παλαιόπολης, η αρχαία πρωτεύουσα. Υπάρχει ένα νέο μουσείο με πολλά ευρήματα από την Παλαιόπολη, ένα παραδοσιακό καφενείο ενώ η παραλία της μπορεί να περπατηθεί σε 1.039 βήματα!

Άγιος Πέτρος / Ψιλή Άμμος / Κυπρί

Βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί. Ο Άγιος Πέτρος είναι αμμώδης και οργανωμένη παραλία με ταβέρνες στο δρόμο από πίσω του. Η Ψιλή Άμμος είναι όμορφη και αμμώδης, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα σνακ μπαρ στην παραλία. Η Παραλία Κυπρί είναι επίσης αμμώδης και αποτελεί μια εξαιρετικά οργανωμένη παραλία για ιστιοσανίδα ενώ έχει και σχολή καταδύσεων.

 
 

Share This

 

Copyright © 2014 Nora Norita Studios Andros. All Rights Reserved. Developed by Sitegeek

Hide